Aardappeloogstfeest

Kom ze proeven!

Bram viert de nieuwe aardappeloogst!

Het is weer zover; deze maand worden de nieuwe aardappels geoogst in de Hoeksche Waard.

Ontdek hier meer over de oogst, de aardappel en onze verse patat. 

Kans maken op dat gratis Brammetje? Meld je dan onderaan deze pagina aan voor onze nieuwsbrief.

 

gezonde grond

Wist je dat?! Je maar eens in de vier jaar aardappels kunt poten op hetzelfde stuk grond?

Het is beter voor de bodem en het bodemleven om elk jaar een ander gewas te telen. Groeiende aardappels trekken namelijk heel veel voedingsstoffen uit de grond, waardoor het erna letterlijk even een paar jaar moet bijkomen (dat noemen ze ook wel aardappelmoeheid!). In die jaren kunnen er vaak wel andere gewassen geteeld worden, zoals uien, tarwe en bieten. 

Aardappelboeren hebben daarom altijd meerdere stukken land, zodat ze toch elk jaar de beste aardappels kunnen leveren.

 

moeder der knollen

Wist je dat?! Je met één pootaardappeltje wel 20 nieuwe aardappels kan laten groeien?

Aardappels zaai je niet, maar die poot je. Daarvoor heb je een pootaardappeltje nodig, ook wel de moederknol genoemd. De pootaardappel is het jaar daarvoor al gegroeid, uit de koelcel moet deze in het voorjaar als het ware weer tot leven worden gewekt.

Vervolgens wordt 'ie op de bodem gelegd en bedekt met een hoopje grond: de rug. 

Onder de grond kunnen aan de wortels van het pootaardappeltje wel 20 nieuwe aardappels groeien. En de moederknol? Zij heeft haar werk gedaan en blijft verschrompeld achter, ze overleeft de oogst helaas niet...

de laatste loofjes

Wist je dat?! Aardappels pas geoogst worden nadat het plantje boven de grond bruin is geworden?

Het plantje boven de grond noemen we ook wel het loof, hier groeien in het voorjaar witte bloemetjes met bessen aan. Let op; het loof en de bloemetjes zijn giftig dus voer het niet aan de dieren. 

Wanneer de aardappels bijna geoogst kunnen worden, wordt ervoor gezorgd dat het loof bruin wordt en afsterft. Hierdoor kan er meer energie naar de aardappels gaan en krijgen ze nog een laatste groeispurt. Ook wordt het schilletje wat dikker, waardoor ze minder snel beschadigen tijdens het rooien.

power to the pieper

Wist je dat?! De aardappel in sommige landen ook wel wordt gezien als een groente?

In veel landen valt de aardappel in de categorie groente en dat is niet voor niks!

De aardappel bevat namelijk meer mineralen en vitamines dan pasta of rijst en meer vitamine B dan courgettes of tomaten.

Helemaal niks mis mee dus, wanneer je ze zelf snijdt tot patat en bakt in plantaardige olie.

 

puur natuur

Wist je dat?! De kleur en smaak van de patat kan verschillen gedurende het jaar vanwege het aardappeloogstseizoen?

De aardappel is een prachtig natuurproduct dat van mei tot en met september op Hollandse bodem groeit. Gedurende het aardappelseizoen kan het suiker- en zetmeelgehalte van de aardappel veranderen, wat vraagt om een aangepaste bereidingswijze. 

Gelukkig voelt jouw Brambakker(es) haarfijn aan wat iedere aardappel nodig heeft om een perfect patatje te worden en bakt 'ie ze allemaal met evenveel aandacht!

 

Schrijf je nu in en win een gratis Bram!

De eerste 500 aanmeldingen op de nieuwsbrief ontvangen een waardebon voor een gratis Brammetje!

Wil je kans maken? Vul dan je volledige adres in.

* is verplicht
/ / ( dd / mm / jjjj)

Wij gebruiken cookies om onze services te monitoren, te verbeteren en ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Door onze website te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie over cookies is te vinden in ons privacybeleid.